Tornion Panimo

TARINAMME

Eräänä lumisateisena marraskuun iltana vuonna 1873 Tornion vaikutusvaltaiset kauppiaat ja johtajat kokoontuivat pormestari Karl Johan Boströmin asunnolla. Kyse oli oluesta. Pohjolasta puuttui oma panimo, vaikka pellot tuottivat ravinteikasta ohraa ja koski kuljetti valtakunnan puhtainta vettä suoraan tuntureilta.

Tuolloin perustettiin Tornion panimo, jonka tarina on vailla vertaansa. 90-vuotiaana panimo loi oluen, josta tuli Suomen kaikkien aikojen tunnetuin ja menestynein, myös kansainvälisesti. Seurasi valtaisan kasvun vuodet ja panimonkin nimi muutettiin Lapin Kullaksi. 

135 vuotta perustamisensa jälkeen historiallinen panimo ajautui kansainvälisen jättiläisen omistukseen, joka siirsi tuotannon etelään. Suomalaisten vastareaktio oli raivoisa, mutta samalla kylvettiin siemen uudelle alulle.

Tsaarin ajoista asti toiminut Tornion panimo on lappilaisen sitkeyden perikuva. Legendaarisen panimon menestys syntyi pohjoisen heimon innovatiivisuudesta ja periksiantamattomuudesta. Panimo on kokenut kieltolain, maailmansodat ja globaalin kuolettavaksi tarkoitetun iskunkin, mutta lumisen marraskuisen illan päätös pitää.

Me Tornion Panimossa kumarramme pitkille perinteillemme ja pyllistämme globaaleille jättiläisille. Täällä ollaan edelleen, ettekä muuta voi!

Tornion Panimo on palannut juurilleen ja jatkaa käsityöläispanimona 140 vuotta sitten samalla paikalla alkanutta tarinaansa, Lapin tunturien arktiset vedet yhteen kokoavan Tornionjoen rantatöyräällä, valtakunnan rajalla.

Hyvät ystävät, iloitkaamme, että saamme jälleen nauttia perinteikästä lappilaista olutta. Se on pantu revontulten alla.

Tietoa Panimosta

Tornion Panimo on käsityöläispanimo, joka toimii edelleen samoilla sijoilla, mihin panimo rakennettiin jo vuonna 1873. Panimomme alla ovat alkuperäiset, 140 vuotta vanhat kellariholvit, jotka saavat pian uuden elämän viskikellareina. Viskeistä ja muista viinoista voit lukea lisää kohdasta Tislaamo.

Vielä vuonna 2010 täällä tehtailtiin Lapin Kultaa yli 200 miljoonan litran vuosikapasiteetilla. Suurteollisuuden väistyttyä palautimme legendaarisen panimon juurilleen käsityöläispanimoksi. Panemme olutta kahdella erikokoisella laitteistolla. Pienemmän käsityöläislaitteiston keittokoko on 1000 litraa ja vuosikapasiteetti n. 200 000 litraa. Maaliskuussa 2017 otimme käyttöön aidosta Tornion teräksestä rakennetun isomman laitteiston, joka kasvattaa tuotantokapasiteettimme lähelle 2,5 miljoonaa litraa vuodessa. 

Kasvaa pitää, jotta yhä useammat pääsevät nauttimaan aitoa Lapin olutta. Kerran suuren nähtyämme kuitenkin ymmärrämme, että olut on parhaimmillaan, kun sen tekevät pienet ihmiset suurella sydämellä. Pysymme siis jatkossakin leppoisina lappilaisina käsityöläisinä. 

Kaikki tuotteemme ja reseptimme kehitetään emoyhtiömme Sangenin laboratoriossa, missä touhuavat todelliset tieteen ja juomataiteen propellipäät. Laatumme on siis takuulla testattua ja kaikenlaista uutta kokeillaan jatkuvasti. 

Seuraavan kerran kun näet komean tornilogomme, tartu siihen ja nauti. Lapin reissuillasi suosittelemme poikkeamaan panimollamme. Järjestämme ryhmille tilauksesta panimokierroksia ja olutmaistajaisia.

 

TORNION PANIMO

 Panimonranta 3, 95400 Tornio

 +358 400 419 902

 kaj.kostiander@tornionpanimo.fi

MYYNTI / SALES

 +358 44 977 6716

 tilaukset@tornionpanimo.fi