Tornio bryggeri

BERÄTTELSEN OM BRYGGERIET

Det var en kväll, då det snöade i november 1873, då samlades handlarna och ledarna i borgmästaren Karl Johan Boströms lägenhet. De hade samlats för att samtala om öl. Det saknades ett eget bryggeri i norr, trots att det här fanns näringsrika fält med korn och nationens renaste vatten som flyter i älven.  

Det var då Tornio bryggeri grundades. När bryggeriet var 90 år producerades en öl, som blev den kändaste och framgångsrikaste ölen i Finland, även internationellt känd, därefter följdes år av framgång och bryggeriet böt namn till Lapin Kulta.

135 år efter grundandet tog en internationell "jätte" över bryggeriet, som flyttade produktionen söderut. Finländarna blev rasande,men detta blev starten till något nytt.....

Från Tsarens tid har bryggeriet i Tornio haft en lappländsk kämpar anda.

Den legendariska bryggeriets framgång föddes av norrländsk innovation och beslutsamhet. bryggeriet har varit med om förbudslagen, världskrig och globala dödliga attentat, men beslutet som fattades en kväll i november då det snöade står fast.....

Vi på Tornio bryggeri lyfter hatten för den historiska traditionen och visar rumpan till globala jättar. Vi är här fortfarande, och det är inget som ni kan göra......

Tornio bryggeri har återvänt till sina rötter och fortsätter med hantverket, som skapades för 140 år sedan, här på samma plats i Tornio, vid nationsgränsen.

Så kära vänner, låt oss glädjas åt att vi återigen får njuta av den traditionella lappländska ölen som tillverkats under Norrskenet. 

Fakta om bryggeriet

Tornio bryggeri är ett hantverks bryggeri, som än idag finns i samma lokaler på samma plats som när bryggeriet byggdes år 1873.

 

TORNIO BRYGGERI

 Panimonranta 3, 95400 Tornio

 +358 400 419 902

 kaj.kostiander@tornionpanimo.fi

 +358 44 977 6716

 tilaukset@tornionpanimo.fi